Запит надіслано
ПитанняДіяло до 12.11.2019 Чи вважається порушенням граничної суми розрахунків, якщо сукупний розмір готівки, яку протягом одного дня СГ приймає від ФО та видає такій особі, перевищує 50000 грн.?
ВідповідьДіяла до 12.11.2019
Коротка:
     Приймання суб’єктом господарювання протягом одного дня від фізичної особи та видача такій особі готівки в сукупному розмірі, який перевищує 50000 грн., вважається порушенням граничної суми розрахунків.
Повна:
     Згідно з п. 6 розд. ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 (далі – Положення № 148), суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами, зокрема з фізичними особами – у розмірі до 50000 (п’ятдесяти тисяч) грн. уключно.
     Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку. Кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.
     Вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізичної особи з підприємством (підприємцем), які установлені п. 6 Положення № 148, поширюється на розрахунки за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі.
     Враховуючи викладене вище, приймання суб’єктом господарювання протягом одного дня від фізичної особи та видача такій особі готівки в сукупному розмірі, який перевищує 50000 грн., вважається порушенням граничної суми розрахунків.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку із набранням чинності постановою Правління Національного банку України від 07 листопада 2019 року № 131 «Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні»».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді