Запит надіслано
ПитанняДіяло до 23.05.2020 Як в уточнюючій Податковій декларації з податку на прибуток підприємств здійснюється виправлення показників додатка ТЦ «Самостійне коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань платника податку», що призвели до заниження податкового зобов’язання з податку на прибуток?
ВідповідьДіяла до 23.05.2020
Коротка:
     Якщо виправлення показників додатка ТЦ здійснюється в уточнюючій Податковій декларації з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація), то правильні значення коригування ціни при продажу/придбанні товарів (робіт, послуг) відображаються у рядках 15 та 17 додатка ТЦ до Декларації з подальшим їх відображенням у рядках 3.1.3 ТЦ та 3.1.4 ТЦ додатка РІ «Різниці» до рядка 03 РІ уточнюючої Декларації – стосовно коригувань щодо товарів та у рядках 01.12 ТЦ та 02.12 ТЦ додатка ЦП до рядків 4.1.3 ЦП, 4.1.4 ЦП додатка РІ до рядка 03 РІ Декларації з подальшим їх врахуванням при визначенні показників у рядках 4.1.3 ЦП та 4.1.4 ЦП додатка РІ «Різниці» до рядка 03 РІ уточнюючої Декларації – стосовно коригувань щодо цінних паперів.
     На підставі порівняння податкового зобов’язання такої Декларації та Декларації, яка уточнюється, визначаються суми збільшення податкового зобов’язання, пені та штрафу, які відображаються у частині «Виправлення помилок» (рядки 26, 29 та 30) Декларації.
     У разі виправлення показників додатка ТЦ в уточнюючій Декларації за попередній податковий (звітний) рік у строк не пізніше 1 жовтня року, наступного за звітним, платник податку не нараховує та не відображає суми пені та штрафу у рядках 29 та 30 Декларації.
Повна:
     Відповідно до п.п. 39.5.4.1 п.п. 39.5.4 п. 39.5 ст. 39 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у разі застосування платником податків під час здійснення контрольованих операцій умов, що не відповідають принципу «витягнутої руки», платник податків має право самостійно провести коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань за умови, що це не призведе до зменшення суми податку, що підлягає сплаті до бюджету;
     розрахувавши свої податкові зобов’язання відповідно до:
     максимального значення діапазону цін (рентабельності), якщо ціна / показник рентабельності контрольованої операції була вище максимального значення діапазону цін (рентабельності); та/або
     мінімального значення діапазону цін (рентабельності), якщо ціна / показник рентабельності контрольованої операції була нижче мінімального значення діапазону цін (рентабельності).
     Підпунктом 39.5.4.2 п.п. 39.5.4 п. 39.5 ст. 39 ПКУ визначено, що самостійне коригування є коригуванням платником податків ціни контрольованої операції, за результатами якого розрахована ціна відповідає принципу «витягнутої руки», навіть якщо така ціна відрізняється від фактичної ціни, встановленої під час здійснення контрольованої операції.
     Сума податкового зобов’язання, розрахованого за результатами самостійного коригування, підлягає сплаті у строки, визначені ст. 57 ПКУ.
     Форма Податкової декларації з податку на прибуток підприємств затверджена наказом Міністерством фінансів України від 20.10.2015 № 897 зі змінами та доповненнями (далі – Декларація).
     Додаток ТЦ «Самостійне коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань платника податку» до Декларації (далі – додаток ТЦ) подається у разі проведення платником податку самостійного коригування, проведеного відповідно до п.п. 39.5.4 п. 39.5 ст. 39 ПКУ.
     У графі 15 Додатка ТЦ відображається сума коригування при продажу товарів (робіт, послуг), у графі 17 – сума коригування при придбанні товарів (робіт, послуг). При цьому сумарне значення коригувань, відображених у графах 15 та 17 визначається окремо щодо товарів (робіт, послуг) та щодо цінних паперів.
     Додаток ТЦ може подаватись платником податку як звітний (звітний новий), так і як уточнюючий.
     Внесення змін до податкової звітності у разі самостійного виправлення помилок, що містяться у раніше поданій ним податковій звітності, платником податку здійснюється відповідно до норм ст. 50 ПКУ.
     У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (абзац перший п. 50.1 ст. 50 ПКУ).
     Платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ст. 50 ПКУ, зокрема надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 відс. від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку. Цей штраф не застосовується у разі подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації з податку на прибуток підприємств за попередній податковий (звітний) рік з метою здійснення самостійного коригування відповідно до ст. 39 ПКУ у строк не пізніше 1 жовтня року, наступного за звітним (абзаци третій – четвертий п. 50.1 ст. 50 ПКУ).
     Отже, якщо виправлення показників додатка ТЦ здійснюється в уточнюючій Декларації, то правильні значення коригування ціни при продажу/придбанні товарів (робіт, послуг) відображаються у рядках 15 та 17 додатка ТЦ до Декларації з подальшим їх відображенням у рядках 3.1.3 ТЦ та 3.1.4 ТЦ додатка РІ «Різниці» до рядка 03 РІ уточнюючої Декларації.
     При виправленні показників по операціям з цінними паперами коригування відображається у рядках 15 та 17 додатка ТЦ до Декларації з подальшим їх відображенням у рядках 01.12 ТЦ та 02.12 ТЦ додатка ЦП до рядків 4.1.3 ЦП та 4.1.4 ЦП додатка РІ до рядка 03 РІ Декларації та їх врахуванням при визначенні показників у рядках 4.1.3 ЦП та 4.1.4 ЦП додатка РІ «Різниці» до рядка 03 РІ уточнюючої Декларації.
     На підставі порівняння податкового зобов’язання такої Декларації та Декларації, яка уточнюється, визначаються суми збільшення податкового зобов’язання, пені та штрафу, які відображаються у частині «Виправлення помилок» (рядки 26, 29 та 30) Декларації.
     У разі виправлення показників додатка ТЦ в уточнюючій Декларації за попередній податковий (звітний) рік у строк не пізніше 1 жовтня року, наступного за звітним, платник податку не нараховує та не відображає суми пені та штрафу у рядках 29 та 30 Декларації.
     Разом з уточнюючою Декларацією платник податку має право надати до контролюючого органу доповнення із поясненням проведених виправлень.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді