Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2021 Чи відноситься державне мито до загальнодержавних податків та зборів і до якого бюджету воно зараховується?
ВідповідьДіяла до 01.01.2021
Коротка:
     Державне мито не відноситься до загальнодержавних податків і зборів та зараховується як до бюджетів місцевого самоврядування, так і до Державного бюджету України, в залежності від вчинених нотаріальних дій.
Повна:
     Перелік податків і зборів, які належать до загальнодержавних, встановлений ст. 9 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.
     Справляння державного мита передбачено Декретом Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито» із змінами та доповненнями (далі – Декрет).
     Відповідно до ст. 6 Декрету державне мито сплачується за місцем розгляду та оформлення документів і зараховується до бюджету місцевого самоврядування, крім державного мита, що справляється за дії, передбачені підпунктами «б» - «е», «и», «к», «л» та «н» п. 6 ст. 3 Декрету, в частині, що стосується загальногромадянських закордонних паспортів, яке зараховується до Державного бюджету України.
     Крім того, згідно з п. 15 ст. 64 глави 11 розд. ІІІ Бюджетного кодексу України від 08 липня 2010 року № 2456-VI до доходів загального фонду місцевого бюджету України належить державне мито, що зараховується до бюджетів місцевого самоврядування за місцем вчинення дій та видачі документів.
     Враховуючи вище викладене, державне мито не відноситься до загальнодержавних податків і зборів та зараховується як до бюджетів місцевого самоврядування, так і до Державного бюджету України, в залежності від вчинених нотаріальних дій.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності Законом України від 15 грудня 2020 року № 1081-Х «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді