Запит надіслано
ПитанняДіяло до 09.07.2018 До якого часу повинна сплачувати земельний податок ФО – власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку (правовстановлюючі документи на земельну ділянку під нерухомим майном не оформлені) у разі відчуження такого майна на підставі договору купівлі – продажу?
ВідповідьДіяла до 09.07.2018
Коротка:
     У разі відчуження нерухомого майна (будівлі, споруди (їх частини), або нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку) на підставі договору купівлі – продажу, протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності, а новим власником - починаючи з місяця, в якому він набув право власності з урахуванням прибудинкової території (пропорційної частки прибудинкової території).
Повна:
     Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III зі змінами та доповненнями (далі – ЗКУ), а справляння плати за землю – Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755 - VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
     Згідно зі ст. 206 ЗКУ використання землі в Україні є платним.
     Згідно із ст. 269 ПКУ платниками земельного податку є, зокрема, власники земельних ділянок та землекористувачі. Об’єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні (ст. 270 ПКУ).
     Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (п. 287.1 ст. 287 ПКУ).
     За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у спільній власності кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується з урахуванням прибудинкової території кожному з таких осіб (п. 286.6 ст. 286 ПКУ).
     При переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку (п.287.6 ст. 287 ПКУ).
     Власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно (п. 287.8 ст. 287 ПКУ).
     У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника - юридичної або фізичної особи до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником - починаючи з місяця, в якому він набув право власності (п. 286.5 ст. 286 ПКУ).
     Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (п. 286.1 ст. 286 ПКУ).
     Отже, у разі відчуження нерухомого майна (будівлі, споруди (їх частини), або нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку) на підставі договору купівлі – продажу, протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності, а новим власником - починаючи з місяця, в якому він набув право власності з урахуванням прибудинкової території (пропорційної частки прибудинкової території).
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 06.07.2018 № 602 «Про затвердження узагальнюючих податкових консультацій з деяких питань оподаткування платою за землю».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді