Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2021 Чи звільняється від сплати ЄВ ФОП, яка є пенсіонером за віком та отримує пенсію згідно законодавства іншої країни?
ВідповідьДіяла до 01.01.2021
Коротка:
     Фізична особа – підприємець, яка є пенсіонером за віком та отримує пенсію згідно законодавства іншої країни, нараховує і сплачує єдиний внесок на загальних підставах.
Повна:
     Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року
№ 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є ФОП, у тому числі ФОП - платники ЄП.
     Частиною четвертою ст. 4 Закону № 2464 встановлено, що, зокрема, ФОП, у тому числі ФОП - платники ЄП, звільняються від сплати за себе ЄВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058), та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.
     Отже, ФО звільняється від сплати ЄВ, якщо вона отримує пенсію за віком або є особою з інвалідністю, або досягла віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.
     Водночас не звільняється від сплати ЄВ ФОП, яка є пенсіонером за віком та отримує пенсію згідно законодавства іншої країни, тому нараховує і сплачує ЄВ на загальних підставах.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності Законом України від 13 травня 2020 року № 592-ІX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді