Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.06.2018 Чи може відокремлений підрозділ здавати готівкову виручку на рахунок підприємства через програмно-технічний комплекс самообслуговування (ПТКС) та який документ при цьому буде підтвердженням здавання готівки до банку?
ВідповідьДіяла до 01.06.2018 Коротка:
     Відокремлений підрозділ може здавати готівкову виручку на рахунок підприємства через програмно технічний комплекс самообслуговування (далі – ПТКС).
     Документом, що підтверджує приймання готівки відокремленого підрозділу через ПТКС для подальшого її переказу, зокрема до установи банку, може слугувати сліп – паперовий документ, який підтверджує здійснення операції з використанням платіжної картки і містить набір даних щодо цієї операції та реквізити платіжної картки. Наприкінці робочого дня на підставі сліпів таким підрозділом складається видатковий касовий ордер на загальну суму проведених операцій за день та здійснюється відповідний запис у касовій книзі.
Повна:
     Відповідно до ст. 2 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон) до реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) відносяться: електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор, комп’ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо.      РРО – пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу.
     Отже програмно-технічний комплекс самообслуговування (далі – ПТКС), призначений для переказу готівкової виручки на рахунок підприємства, є РРО.
     Згідно з п. 11 розд. ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 (далі – Положення № 148), готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки у повній сумі.
     При цьому, відповідно до п. 39 розд. IV Положення № 148 відокремлені підрозділи установ/підприємств, які проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковим касовим ордером, а також з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами і відомостями, ведуть касову книгу, що видається і оформлюється підприємством – юридичною особою, до складу якого вони входять.
     Відокремлені підрозділи установ/підприємств, страхові агенти, брокери, розповсюджувачі лотерей, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або розрахункових книжок та веденням книги обліку розрахункових операцій, але не проводять операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, а також фізичні особи – підприємці касової книги не ведуть.
     Пунктами 15 та 16 розд. ІІ Положення № 148 передбачено, що відокремлені підрозділи установ/підприємств мають право здавати готівкову виручку (готівку) безпосередньо до кас юридичних осіб або банку чи небанківської фінансової установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку для її переказу і зарахування на банківські рахунки юридичних осіб.
     Готівкова виручка (готівка) здається суб’єктами господарювання самостійно (у тому числі із застосуванням ПТКС) або через відповідні служби, яким згідно із законодавством надано право на перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів, або через підприємства, які отримали ліцензію Національного банку України на надання банкам послуг з інкасації.
     Готівкова виручка (готівка) здається для зарахування на будь-який банківський рахунок суб’єкта господарювання на його вибір.
     Відповідно до п. 29 розд. ІІІ Положення № 148 приймання одержаної з банку готівки в касу та видача готівки з каси для здавання її до банку оформляються відповідними касовими ордерами (прибутковим або видатковим) з відображенням такої касової операції в касовій книзі.
     Вилучення готівки з місця здійснення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або розрахункових квитанцій (далі – РК) для здавання її до банку оформляється відповідними чеками РРО із виконанням операції «службова видача».
     Документом, що свідчить про здавання виручки до банку, є:
     1) квитанція до прибуткового документа банку на внесення готівки, підписана відповідальними особами банку та засвідчена відбитком печатки банку;
     2) квитанція/чек банкомата чи програмно-технічного комплексу самообслуговування;
     3) копія супровідної відомості до сумки з готівковою виручкою (готівкою), засвідчена підписом та відбитком печатки інкасатора-збирача;
     4) чек платіжного термінала в разі проведення інкасації коштів у режимі реального часу з використанням платіжних терміналів.
     Підприємство, яке надає держателям електронних платіжних засобів послуги з видачі готівки за допомогою платіжного термінала (імпринтера) на підставі квитанцій платіжного термінала (сліпів), реєструє у встановленому порядку ці операції в розрахункових документах РРО або РК, складає видатковий касовий ордер на загальну суму проведених операцій за день та здійснює запис у касовій книзі (абзац четвертий п. 27 розд. ІІІ Положення № 148).
     Підпунктом 12 п. 4 розд. І постанови Правління Національного банку України «Про здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів» від 05.11.2014 № 705 визначено, що сліп – паперовий документ, який підтверджує здійснення операції з використанням платіжної картки і містить набір даних щодо цієї операції та реквізити платіжної картки.
     Тобто, сліп не є розрахунковим документом, натомість може слугувати як документ, що підтверджує приймання готівки ПТКС відокремленого підрозділу для подальшого її переказу, зокрема до установи банку, оскільки містить набір даних щодо цієї операції та реквізити платіжної картки. Наприкінці робочого дня на підставі сліпів таким підрозділом складається видатковий касовий ордер на загальну суму проведених операцій за день та здійснюється відповідний запис у касовій книзі.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку з набранням чинності постановою Правління Національного банку України від 24 травня 2018 року № 54 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді