Запит надіслано
ПитанняДіяло до 23.10.2019 Яка інформація зазначається іноземцями при заповненні рядків «адреса реєстрації місця проживання» та «адреса фактичного місця проживання» в заявах за ф. № 1-ДР або № 5-ДР, у тому числі, якщо в паспортному документі відсутня інформація про місце проживання?
ВідповідьДіяла до 23.10.2019
Коротка:
     Якщо у паспортному документі іноземця відсутня інформація про місце проживання, та якщо така особа подає документи для реєстрації та/або внесення змін до Державного реєстру особисто, то у Обліковій картці за ф. № 1ДР / Заяві за ф. № 5ДР при заповненні рядків «адреса реєстрації місця проживання та/або адреса фактичного місця проживання» вказує адресу місця проживання у країні постійного проживання/ перебування.
     Іноземець та особа без громадянства, які мають посвідку на постійне або тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, у рядках «адреса реєстрації місця проживання» зазначають інформацію про реєстрацію місця проживання/перебування в Україні, зазначену в таких документах.
Повна:
     Відповідно до п. 70.2 ст. 70 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) та п. 5 розд. ІІІ Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 (далі – Положення № 822)
до облікової картки фізичної особи – платника податків вноситься така інформація:
     прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);
     дата народження;
     місце народження (країна, область, район, населений пункт);
     місце проживання / місцеперебування;
     громадянство;
     для іноземців – податковий номер у країні громадянства (за наявності);
     реквізити документа, що посвідчує особу (назва документа, серія та/або номер, дата видачі та уповноважений суб’єкт, що видав документ).
     Для заповнення облікової картки фізичної особи – платника податків за формою № 1ДР (далі – Облікова картка за ф. № 1ДР) та Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – Заява за ф. № 5ДР) використовуються дані документа, що посвідчує особу.
     Відповідно до пп. 2 п. 1 розд. ІІІ Положення № 822 для іноземців та осіб без громадянства:
     паспортний документ іноземця – документ, виданий уповноваженим органом іноземної держави або статутною організацією ООН, що підтверджує громадянство іноземця, посвідчує особу іноземця або особу без громадянства, надає право на в’їзд або виїзд з держави і визнається Україною;
     посвідка на постійне проживання – документ, що посвідчує особу іноземця або особу без громадянства та підтверджує право на постійне проживання в Україні;
     посвідка на тимчасове проживання – документ, що посвідчує особу іноземця або особу без громадянства та підтверджує законні підстави для тимчасового проживання в Україні;
     посвідчення біженця – паспортний документ, що посвідчує особу його власника та підтверджує факт визнання його біженцем в Україні;
     посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, – паспортний документ, що посвідчує особу його власника та підтверджує факт визнання його особою, яка потребує додаткового захисту.
     Враховуючи викладене, якщо у паспортному документі іноземця відсутня інформація про місце проживання, та якщо така особа подає документи для реєстрації та/або внесення змін до Державного реєстру особисто, то у Обліковій картці за ф. № 1ДР / Заяві за ф. № 5ДР при заповненні рядків «адреса реєстрації місця проживання та/або адреса фактичного місця проживання» вказує адресу місця проживання у країні постійного проживання / перебування.
     Іноземець та особа без громадянства, які мають посвідку на постійне або тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, у рядках «адреса реєстрації місця проживання» зазначають інформацію про реєстрацію місця проживання / перебування в Україні, зазначену в таких документах.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України 10.07.2019 № 294 «Про внесення зміни до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді