Запит надіслано
ПитанняДіяло до 27.06.2019. До якого контролюючого органу має право звернутись ФО, яка має місцезнаходження/місце проживання на території ВЕЗ «Крим», для отримання довідки про доходи та за який період може бути надана така довідка?
ВідповідьДіяла до 27.06.2019.
Коротка:
     Фізична особа, яка має податкову адресу (місце проживання) на території вільної економічної зони «Крим», для отримання відомостей про себе з Державного реєстру (про суми нарахованих та/або отриманих доходів, суми нарахованих та/або сплачених податків), може звернутися особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу на території України
     Також інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру можна отримати у приватній частині (особистий кабінет) Електронного кабінету платника з використанням електронного цифрового підпису фізичної особи.
     Зазначену інформацію з Державного реєстру фізична особа – платник податків може отримати з 1998 року.
Повна:
     Статтею 70 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями передбачено, що до інформаційної бази Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр) включаються дані про фізичних осіб, зокрема, про суми нарахованих та/або отриманих доходів та суми нарахованих та/або сплачених податків.
     Порядок отримання відомостей з Державного реєстру визначено розділом X Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822, згідно з яким відомості з Державного реєстру є документом, який безоплатно надається контролюючим органом за зверненням фізичної особи – платника податків (його представника) щодо отримання відомостей з Державного реєстру та свідчить про наявність або відсутність відомостей про таку особу в Державному реєстрі.
     Для отримання відомостей про себе з Державного реєстру фізична особа звертається особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу у разі, якщо фізична особа тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання, подає документ, що посвідчує особу, та заяву за формою № 10ДР. Представник додає до заяви за формою № 10ДР довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку, на отримання відомостей з Державного реєстру, документ, що посвідчує особу такого представника, та ксерокопію (з чітким зображенням) документа,
що посвідчує особу довірителя.
     Також інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру можна отримати у приватній частині (особистий кабінет) Електронного кабінету платника з використанням електронного цифрового підпису фізичної особи. Вхід до особистого кабінету Електронного кабінету платника за адресою: https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/login.jspx.
     Електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді» розміщено на офіційному порталі ДФС.
     Враховуючи викладене, фізична особа, яка має податкову адресу (місце проживання) на території вільної економічної зони «Крим», для отримання відомостей про себе з Державного реєстру (про суми нарахованих та/або отриманих доходів, суми нарахованих та/або сплачених податків), може звернутися особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу на території України. Заява може бути подана до контролюючого органу у паперовому вигляді або засобами електронного зв’язку в електронній формі з використанням електронного цифрового підпису.
     Зазначену інформацію з Державного реєстру фізична особа – платник податків може отримати з 1998 року. До 1998 року чинним на той час законодавством не було передбачено подання до державних податкових інспекцій відомостей про суми нарахованих та виплачених доходів/ суми утриманих з них податків. За інформацією про доходи фізичних осіб за період до 1998 року, в зв’язку з відсутністю зазначених даних в органах ДФС, пропонуємо звернутися до податкового агента (юридичної особи або фізичної особи – підприємця), який виплачував доходи фізичним особам, а у разі його ліквідації – до державного архіву області (міста).
     Коментар: «Запитання–відповідь переведено до не чинних у зв’язку з втратою актуальності.»

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді