Запит надіслано
ПитанняДіяло до 03.07.2020 Чи необхідно СГ, який здійснює реалізацію пального на автозаправних станціях, при проведенні режиму попереднього програмування найменування пального на РРО зазначати код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та з якого періоду?
ВідповідьДіяла до 03.07.2020
Коротка:
     Реалізація пального на автозаправних станціях має здійснюватися із застосуванням зареєстрованого, опломбованого у встановленому порядку та переведеного у фіскальний режим роботи реєстратора розрахункових операцій з використанням режиму попереднього програмування та з роздрукуванням чеків установленої форми, в яких, зокрема зазначаються найменування (з 01.01.2017 із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, яка складається на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів та затверджується Законом України від 19 вересня 2013 року № 584-VІІ «Про Митний тариф України»), ціна та кількість пального.
Повна:
     Відповідно до п.п. 14.1.141 прим. 1 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) пальне – нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, зазначені у п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 ПКУ.
     Згідно з п. 1 та п. 11 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненням (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані:
     проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далi – РРО) з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій;
     проводити розрахункові операції через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування (для пального із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД), цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.
     Попереднє програмування здійснюється двома способами:
     самостійно працівниками (касирами) суб’єкта господарювання, які потім безпосередньо будуть працювати на цьому РРО;
     фахівцями центру сервісного обслуговування, з яким у суб’єкта господарювання укладено договір на обслуговування цього РРО.
     Обов’язкові реквізити касового чека визначені п. 2 розд. ІІ Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13 із змінами та доповненням (далі – Положення № 13). При цьому у касовому чеку, зокрема зазначаються: найменування та адреса господарської одиниці; найменування та кількість товару, який реалізується; вартість проданого товару; код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством); ставки та суми ПДВ та акцизного податку.
     Разом з тим, у разі відсутності в документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення, такий документ не прийматиметься як розрахунковий (п. 3 розд. І Положення № 13).
     Згідно з частиною першою ст. 67 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі – МКУ) українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) складається на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів та затверджується Законом України від 19 вересня 2013 року № 584-VІІ «Про Митний тариф України» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 584).
     В УКТ ЗЕД товари систематизовано за розділами, групами, товарними позиціями, товарними підпозиціями, найменування і цифрові коди яких уніфіковано з Гармонізованою системою опису та кодування товарів (частина друга ст. 67 МКУ).
     Ознайомитись з Переліком товарів, стосовно яких контролюючими органами прийняті рішення щодо їх класифікації згідно з УКТ ЗЕД можна на головній сторінці офіційного вебпорталу Державної податкової служби (www.tax.gov.ua).
     При цьому, у разі проведення розрахункових операцій через РРО без використання режиму попереднього програмування найменування (для пального із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД), цін товарів (послуг) та обліку їх кількості до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовується фінансова санкція – у розмірі п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (п. 6 ст. 17 Закону № 265).
     Враховуючи викладене вище, реалізація пального на автозаправних станціях має здійснюватися із застосуванням зареєстрованого, опломбованого у встановленому порядку та переведеного у фіскальний режим роботи РРО з використанням режиму попереднього програмування з роздрукуванням чеків установленої форми, в яких, зокрема зазначаються найменування (з 01.01.2017 із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, яка складається на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів та затверджується Законом № 584), ціна та кількість пального.
Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності Законом України від 04 червня 2020 року № 674-IX «Про Митний тариф України».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді