Запит надіслано
ПитанняЧи має право керівник підприємства ставити підпис у графі «головний бухгалтер» касових документів, якщо бухгалтерський облік на підприємстві здійснює:- централізована бухгалтерія;- аудиторська фірма;- спеціаліст з бухгалтерського обліку, зареєстрований як ФОП?
ВідповідьКоротка:
     Відповідно до вимог розд. III Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148, прибуткові касові ордери підписуються головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником установи/підприємства. Документи на видачу готівки (видаткові касові ордери або видаткові відомості) підписуються керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником.
Повна:
     Відповідно до частини третьої ст. 8 розд. ІІІ Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 996) відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів.
     Пунктом 4 ст. 8 розд. ІІІ Закону № 996 визначено, що для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно з дотриманням вимог Закону № 996 обирає форми його організації:
     введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;
     користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;
     ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або підприємством, суб’єктом підприємницької діяльності, самозайнятою особою, що провадять діяльність у сфері бухгалтерського обліку та/або аудиторської діяльності;
     самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, та в бюджетних установах.
     Підприємство, що становить суспільний інтерес, зобов’язане утворити бухгалтерську службу на чолі з головним бухгалтером, до складу якої входять не менше двох осіб. Положення цього абзацу не поширюється на недержавні пенсійні фонди та інститути спільного інвестування.
     Згідно з абзацом другим п. 2.13 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерством фінансів України
від 24.05.1995 № 88 із змінами та доповненнями, керівником підприємства, установи затверджується перелік осіб, які мають право давати дозвіл (підписувати первинні документи) на здійснення господарської операції, пов’язаної з відпуском (витрачанням) грошових коштів і документів, товарно-матеріальних цінностей, нематеріальних активів та іншого майна. Кількість осіб, які мають право підписувати документи на здійснення операцій з видачею особливо дефіцитних товарів і цінностей, бланків суворої звітності, повинна бути обмеженою.
     Відповідно до вимог пп. 25, 26 розд. III Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148, прибуткові касові ордери підписуються головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником установи/підприємства. Документи на видачу готівки (видаткові касові ордери або видаткові відомості) підписуються керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді