Запит надіслано
ПитанняДіяло до 23.07.2019 Чи включається до складу доходу ЮО - платника ЄП вартість необлікованих ОЗ, що виявлені за результатами інвентаризації?
ВідповідьДіяла до 23.07.2019
Коротка:
     До складу доходу юридичної особи – платника єдиного податку включається вартість необлікованих основних засобів, визначена за справедливою вартістю на дату їх виявлення за результатами інвентаризації.
Повна:
     Згідно з п.п. 2 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) для юридичної особи платника єдиного податку третьої групи доходом є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ.
     Відповідно до 296.1.3 п. 296.1 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку третьої групи (юридичні особи) використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пп. 44.2, 44.3 ст. 44 ПКУ.
     Юридичні особи – платники єдиного податку ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат з метою обрахунку об’єкта оподаткування за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику (п. 44.2 ст. 44 ПКУ).
     Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.1999 № 290, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.12.1999 за № 860/4153, дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.
     Необліковані основні засоби, що виявлені за результатами інвентаризації, призводять до зростання власного капіталу юридичної особи, тому вважаються доходом платника єдиного податку третьої групи, проте потребують достовірного визначення його оцінки.
     Наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2000 № 39 затверджено Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва» (далі – П(С)БО 25). Юридичні особи – суб’єкти господарювання, які відповідають критеріям, визначеним п.п. 3 п. 291.4 ст. 291 гл. 1 розд. XIV ПКУ, та застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, з метою складання фінансової звітності визнають доходи і витрати за національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку (п. 10 П(С)БО 25).
     Підпунктом 2.2 п. 2 розділу ІІ, п.п. 1.1. п. 1 розділу ІІІ П(С)БО 25 визначено, що у статті балансу «Основні засоби» наводяться залишкова та окремо первісна (переоцінена) вартість основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних матеріальних активів, а також нарахована в установленому порядку сума їх зносу (у дужках). До підсумку балансу включається залишкова вартість, яка визначається як різниця між первісною (переоціненою) вартістю вказаних необоротних активів і сумою їх зносу на дату балансу. Облік основних засобів і нематеріальних активів та нарахування амортизації здійснюються відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 № 92, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.05.2000 за № 288/4509 (далі – П(С)БО 7), та Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи» затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 18.10.1999 № 242, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02.11.1999 за № 750/4043.
     Водночас п. 8 розділу І П(С)БО 25 передбачено, що суб’єкти малого підприємництва, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, можуть обліковувати необоротні активи тільки за первісною вартістю без урахування зменшення корисності та переоцінки до справедливої вартості.
     Відповідно до норм п.7 П(С)БО 7), придбані (створені) основні засоби зараховуються на баланс підприємства/установи за первісною вартістю.
     Проте у зв’язку з тим, що основні засоби не були обліковані, витрати, з яких складається первісна вартість згідно з п.8 П(С)БО 7, не можуть бути достовірно визначені.
     Фактично такі об’єкти визнаються як безоплатно отримані.
     Пунктом 10 П(С)БО 7 встановлено, що первісна вартість безоплатно отриманих основних засобів дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання з урахуванням витрат, передбачених п. 8 П(С)БО 7.
     Справедлива вартість – сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов’язання за звичайних умов на певну дату (п. 4 П(С)БО 7).
     Враховуючи зазначене, до складу доходу юридичної особи – платника єдиного податку включається вартість необлікованих основних засобів, визначена за справедливою вартістю на дату їх виявлення за результатами інвентаризації.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 31.05.2019 № 226 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді