Запит надіслано
ПитанняДіяло до 19.12.2018 Яким чином ФО заповнити додаток Ф1 до декларації про майновий стан і доходи та відобразити суму інвестиційних збитків минулих періодів, якщо торговець цінними паперами за результатами звітного року визначив суму інвестиційного прибутку та сплатив ПДФО?
ВідповідьДіяла до 19.12.2018 Коротка:
     Сума від’ємного значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами попереднього звітного періоду зазначається у рядку 2 розд. I додатка Ф1 «Розрахунок інвестиційного прибутку» до податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація).
     Сума такого від’ємного значення переноситься з додатка Ф1 до Декларації за попередній звітний (податковий) рік у разі, якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами попереднього звітного року мав від’ємне значення.
Повна:
     Відповідно до п.п. 170.2.2 п. 170.2 ст. 170 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм підпунктів 170.2.4 - 170.2.6 п. 170.2 ст. 170 ПКУ (крім операцій з деривативами).
     Згідно з п. 170.2.6 п. 170.2 ст. 170 ПКУ до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного (податкового) року.
     Якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами має від’ємне значення, його сума переноситься у зменшення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами наступних років до його повного погашення, крім фінансових результатів, зазначених в абзаці першому п. 29 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.
     Відповідно до п. 2 розд. IV Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 із змінами та доповненнями (далі – Інструкція № 859), у додатку Ф1 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами» до податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація):
     1) зазначається розрахунок фінансового результату (інвестиційного прибутку або інвестиційного збитку) операцій за окремими інвестиційними активами, що відображається у відповідних рядках розд. I додатка Ф1 «Розрахунок інвестиційного прибутку» із зазначенням переліку операцій з інвестиційними активами.
     Облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат.
     У випадках, зазначених у підпунктах «а» та «б» п.п. 170.2.8 п. 170.2 ст. 170 ПКУ, платник податку не включає до розрахунку загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами суми доходів і витрат на придбання таких інвестиційних активів;
     2) у графі 2 рядка 1 зазначається вид інвестиційних активів відповідно до обраного переліку операцій з інвестиційними активами:
     1 - корпоративні права (інші ніж цінні папери);
     2 - цінні папери чи деривативи, що перебувають в обігу на фондовій біржі;
     3 - цінні папери чи деривативи, що перебувають в обігу не на фондовій біржі;
     3) у графі 3 рядка 1 зазначаються найменування та характеристика інвестиційних активів;
     4) у графі 4 рядка 1 зазначається сума доходу, отриманого платником податку від продажу інвестиційних активів. Дохід розраховується за кожним окремим видом інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності);
     5) у графі 5 рядка 1 зазначається сума витрат на придбання окремого інвестиційного активу;
     6) у графі 6 рядка 1 зазначається фінансовий результат за операціями з інвестиційними активами (інвестиційний прибуток (+) або інвестиційний збиток (-)) за окремими інвестиційними активами відповідно до їх видів, зазначених у графі 2.
     Інвестиційний прибуток розраховується як додатна різниця між значеннями графи 4 та графи 5.
     Інвестиційний збиток розраховується як від’ємне значення різниці між значеннями графи 4 та графи 5.
     У рядку «Усього» графи 6 вказується сума інвестиційних прибутків або інвестиційних збитків поточного звітного року, яка розраховується як сума значень графи 6 рядка 1 за видами інвестиційних активів, з урахуванням норм п.п. 170.2.5 п. 170.2 ст. 170 ПКУ;
     7) у рядку 2 зазначається сума від’ємного значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами попереднього звітного періоду.
     Значення рядка 2 розд. I переноситься з відповідного додатка до Декларації за попередній звітний (податковий) рік у разі, якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами попереднього звітного року мав від’ємне значення;
     8) у рядку 3 зазначається загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами, який розраховується як різниця між значеннями графи 6 «Усього» рядка 1 та рядка 3 розд. I.
     Якщо загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами має від’ємне значення, його сума переноситься на зменшення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами наступних років до повного погашення;
     у рядку 3.1 зазначається сума додатного значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами (інвестиційний прибуток);
     у рядку 3.2 зазначається сума від’ємного значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами (інвестиційний збиток), що вказується без знака «»;
     9) у розд. II додатка Ф1 «Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб/військового збору від операцій з інвестиційними активами» здійснюється розрахунок податкових зобов’язань за результатами операцій з інвестиційними активами:
     у рядку 4 зазначається загальна сума податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО).
     Розрахунок значення податкових зобов’язань з ПДФО:
     рядок 3.1 множимо на ставку податку 18 відс., встановлену п.п. 167.5.1 п. 167.5 ст. 167 ПКУ.
     У рядку 4.1 вказується сума ПДФО, утриманого (сплаченого) податковим агентом з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами.
     У рядку 4.2 вказується сума ПДФО, що підлягає сплаті платником податку самостійно до бюджету за результатами річного декларування, яка розраховується як додатне значення різниці між значеннями рядка 4 та рядка 4.1;
     10) у рядку 5 зазначається загальна сума військового збору.
     Розрахунок значення податкових зобов’язань з військового збору:
     рядок 3.1 множимо на ставку збору 1,5 відс., встановлену п.п. 1.3 п. 16 прим.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.
     У рядку 5.1 вказується сума військового збору, утриманого (сплаченого) податковим агентом з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами.
     У рядку 5.2 вказується сума військового збору, що підлягає сплаті платником податків самостійно до бюджету за результатами звітного року, яка розраховується як додатне значення різниці між значеннями рядка 5 та рядка 5.1.
     Згідно з п.п. 5 п. 2 розд. ІІІ Інструкції № 859 у розд. II «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу» Декларації у рядку 10.4 вказується сума інвестиційних прибутків, отриманих від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших ніж цінні папери формах, розмір яких визначається згідно з п. 170.2 ст. 170 ПКУ. У разі отримання таких прибутків разом з Декларацією заповнюється та подається додаток Ф1 до Декларації.
     У графі 3 рядка 10.4 Декларації вказується значення рядка 3.1 додатка Ф1 до Декларації;
у графах 4, 5 рядка 10.4 Декларації вказуються значення рядків 4.1, 5.1 додатка Ф1 до Декларації;
у графах 6, 7 рядка 10.4 Декларації вказуються значення рядків 4.2, 5.2 додатка Ф1 до Декларації.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2018 № 866 «Про затвердження Змін до Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді