Запит надіслано
ПитанняДіяло до 14.04.2019 Що є об’єктом оподаткування рентною платою за спеціальне використання води, якщо первинний водокористувач використовує воду для власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, для власних господарських потреб, а також передає населенню та СГ?
ВідповідьДіяла до 14.04.2019
Коротка та повна відповіді ідентичні:
     Відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками рентної плати за спеціальне використання води (далі – рентна плата), зокрема є первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів.
     Згідно з частиною третьою ст. 42 Водного кодексу України від 06 червня 1995 року № 213/95-ВР із змінами та доповненнями (далі – Водний кодекс) первинні водокористувачі – це ті, що мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води.
     Спеціальним водокористуванням є забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів (частина перша ст. 48 Водного кодексу).
     Водокористувачі у рамках спеціального використання природних ресурсів на підставі дозвільних документів (далі – Дозвіл) набувають одноосібного права використання водного об’єкта для отримання економічної вигоди від господарської діяльності, яка згідно із національним класифікатором економічної діяльності ідентифікується як «Забір, очищення та постачання води», наприклад, від виробництва питної води, яке згідно зі ст. 1 Закону України від 10 січня 2002 року № 2918-III «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» зі змінами та доповненнями передбачає використання води, що забрана із джерела питного водопостачання, з метою застосування технологічних операцій з доведення якості води до вимог на питну воду з наступною реалізацією.
     Порядок обчислення платниками податкових зобов’язань з рентної плати, затверджений п. 255.11 ст. 255 ПКУ, зокрема, визначає, що рентна плата обчислюється платниками, виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої) водних об’єктів, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок рентної плати та коефіцієнтів.
     Об’єктом оподаткування рентною платою слід вважати загальний обсяг води, що вилучено з водного об’єкта для цілей, які визначені у відповідному Дозволі, без зменшення на обсяги, які мають або можуть мати місце під час виконання господарських операцій з транспортування (постачання) до споживачів, які виконуються не всіма Водокористувачами.
     При цьому виключення із об’єкта оподаткування рентною платою, наприклад, обсяги води, які постачаються платником Рентної плати окремим категоріям споживачів, у тому числі населенню та суб’єктам господарювання для задоволення власних санітарно-гігієнічних потреб, зазначено у п. 255.4 ст. 255 ПКУ (далі – Виключення).
     Разом з тим в умовах дії єдиного тарифу централізованого водопостачання, встановленого згідно з Порядком формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженим постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 10.03.2016 № 302 (далі – Порядок), не передбачено процедури обліку обсягів постачання води за різною собівартістю («з» або «без» урахування Рентної плати).
     Форма податкової декларації з рентної плати (далі – декларація) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 07.11.2016 № 927). Невід’ємною частиною декларації є додатки. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування. Зокрема, розрахунок податкових зобов’язань з рентної плати за спеціальне використання води здійснюється у Додатку 5 до декларації (далі – Додаток 5).
     Таким чином при визначенні об’єкта оподаткування рентною платою :
     обсяги води, які відповідно до Порядку обліковуються первинним водокористувачем при затвердженні Тарифу та визнані такими, що використовуються на власні технологічні потреби, включаючи втрати та витрати для забезпечення провадження господарської діяльності з вироблення, створення та/або надання житлово-комунальних послуг (обсяги води, що використані первинним водокористувачем для задоволення власних питних і санітарно-гігієнічних потреб) (р. 8 Додатка 5) оподатковуються із застосуванням ставок для кожного водного об’єкту, визначених п. 255.5 ст. 255 ПКУ (р. 9 Додатка 5) та зазначенням величини «0,3» (р. 10.2 Додатка 5);
     обсяги води, що передані споживачам, які згідно з Порядком не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення та належать до споживачів, визначених у п.п. 255.4.1 п. 255.4 ст. 255 ПКУ (у тому числі населення) (р. 8 Додатка 5) оподатковуються із застосуванням ставок для кожного водного об’єкту, визначених п. 255.5 ст. 255 ПКУ (р. 9 Додатка 5) та зазначенням величини «0» (р. 10.2 Додатка 5);
     обсяги води, що постачено споживачам, які згідно з Порядком не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення та не належать до споживачів, визначених у п.п. 255.4.1 п. 255.4 ст. 255 ПКУ(суб’єкти господарювання) (р. 8 Додатка 5) оподатковуються із застосуванням ставок для кожного водного об’єкту, визначених п. 255.5 ст. 255 ПКУ (р. 9 Додатка 5) та зазначенням величини «1» (р. 10.2 Додатка 5).
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14 березня 2019 року № 339 «Про внесення змін до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді