Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.07.2018 З якого періоду СГ, що здійснюють операцій з купівлі-продажу готівкової іноземної валюти, застосовують РРО, які внесені до Державного реєстру РРО?
ВідповідьДіяла до 01.07.2018
Коротка:
     Суб’єкти господарювання, які здійснюють операції з купівлі-продажу готівкової іноземної валюти, зобов’язані з 17.12.2016 при здійсненні таких операцій застосовувати реєстратори розрахункових операцій, які внесені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.
Повна:
     Згідно з вимогами ст. 4 Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) та з врахуванням положень Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 грудня 2002 року № 502 із змінами та доповненнями (далі – Постанова № 502), суб’єкти господарювання, які здійснюють операції з купівлі-продажу готівкової іноземної валюти, зобов’язані при здійсненні таких операцій застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО).
     Зокрема, п. 7 розд. II Постанови № 502, абзац другий якого набрав чинності через шість місяців із дня затвердження Державною фіскальною службою України (далі – ДФС) Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій (далі – Реєстр РРО), до якого внесено модель РРО, що застосовується для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу готівкової іноземної валюти, встановлено, що фінансова установа, її відокремлені підрозділи та пункти обміну валюти мають право розпочинати роботу після реєстрації РРО в органі доходів і зборів.
     Наказом ДФС від 16.06.2016 № 535 затверджено Реєстр РРО, до якого внесено модель РРО КСТ-В1 з версією внутрішнього програмного забезпечення В1-1 (позиція 71 Реєстру РРО), що застосовується для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу готівкової іноземної валюти, яка є спеціалізованим електронним контрольно-касовим реєстратором для зазначених операцій і належить до РРО, дозволених до первинної реєстрації.
     Відповідно до п. 5 Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2002 року № 1315 із змінами та доповненнями (далі – Положення) ведення Реєстру РРО забезпечує ДФС.
     Реєстр РРО або зміни до нього оприлюднюються у 10-денний строк після їх затвердження ДФС на її офіційному сайті та у визначених нею друкованих засобах масової інформації (п. 10 Положення).
     Отже, суб’єкти господарювання, які здійснюють операції з купівлі-продажу готівкової іноземної валюти, зобов’язані з 17.12.2016 при здійсненні таких операцій застосовувати РРО, які внесені до Реєстру РРО.
     У разі недотримання порядку проведення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти до суб’єктів господарювання, що здійснюють такі операції за рішенням відповідних контролюючих органів, застосовуються фінансові санкції, передбачені ст. 18 Закону № 265.
Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності постановою Правління Національного банку України від 07 червня 2018 року № 63 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді