Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.12.2018 Який порядок заповнення розрахунку коригування, що складається з метою коригування обсягу постачання, зазначеного у податковій накладній, складеній за щоденними підсумками операцій?
ВідповідьДіяла до 01.12.2018 Коротка:
     У разі складання податкової накладної за щоденними підсумками операцій, в якій підлягає коригуванню обсяг постачання, платник податку складає розрахунок коригування до такої податкової накладної, в якому одним рядком «обнуляє» показники рядка, що підлягають коригуванню. При цьому у графі 1 зазначається № з/п рядка податкової накладної, що коригується, у графі 2 зазначається відповідна причина коригування («Зміна ціни, «Зміна кількості». «Зміна номенклатури». «Повернення товару або авансових платежів»).
     Другим рядком, якому присвоються номер, наступний за останнім номером рядка податкової накладної, зазначаються правильні показники.
Повна:
     Відповідно до п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.
     Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.
     При складанні податкової накладної за щоденними підсумками операцій та графи 4 (одиниця виміру товару/послуги, умовне позначення (українське), 5 (код), 6 (кількість (об’єм, обсяг)) та 7 (ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ) не заповнюєються, а у графі 10 відображається загальний обсяг постачання (база оподаткування) товарів/послуг без урахування ПДВ.
     Відповідно до п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267 (далі – Порядок № 1307), порядок складання розрахунку коригування та його реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних, крім випадків, передбачених Порядком № 1307.
     Отже, у разі складання податкової накладної за щоденними підсумками операцій, в якій підлягає коригуванню обсяг постачання, платник податку складає розрахунок коригування до такої податкової накладної, в якому одним рядком «обнуляє» показники рядка, що підлягають коригуванню. При цьому у графі 1 зазначається № з/п рядка податкової накладної, що коригується, у графі 2 зазначається відповідна причина коригування («Зміна ціни, «Зміна кількості». «Зміна номенклатури». «Повернення товару або авансових платежів»).
     Другим рядком, якому присвоються номер, наступний за останнім номером рядка податкової накладної, зазначаються правильні показники.
     Коментар: запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 17.09.2018 № 763 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді