Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.07.2019 Які ліцензії повинен отримувати виробник або імпортер алкогольних напоїв та тютюнових виробів у разі поставки такої продукції підприємствам оптової, роздрібної торгівлі, іншим українським споживачам та у разі її реалізації у роздріб через власний магазин?
ВідповідьДіяла до 01.07.2019 Коротка:
     Виробники або імпортери алкогольних напоїв (крім виробництва вин виноградних, вин плодово-ягідних або напоїв медових із виноматеріалів виключно власного виробництва) та/або тютюнових виробів можуть здійснювати поставку такої продукції суб’єктам господарювання оптової і роздрібної торгівлі та іншим українським споживачам лише за наявності ліцензії на оптову торгівлю.
     Для здійснення торгівлі алкогольними напоями (крім столових вин) та/або тютюновими виробами у роздріб через власний магазин необхідно отримати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами.
     Повна:
     Відповідно до ст. 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-BP «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 481) суб’єкти господарювання, які отримали ліцензії на виробництво або імпорт алкогольних напоїв (крім виробництва вин виноградних, вин плодово-ягідних або напоїв медових із виноматеріалів виключно власного виробництва) або тютюнових виробів, здійснюють поставку цієї продукції суб’єктам господарювання оптової і роздрібної торгівлі та іншим українським споживачам за наявності ліцензії на оптову торгівлю.
     Імпорт, експорт і оптова торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами можуть здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензій.
     Під оптовою торгівлею слід розуміти діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб’єктам господарювання роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам господарювання (ст. 1 Закону № 481).
     Згідно з ст. 15 Закону № 481 суб’єкт господарювання, який отримав ліцензію на виробництво алкогольних напоїв (вин виноградних, вин плодово-ягідних або напоїв медових) та виробляє їх з виноматеріалів (виноградних, плодово-ягідних, медових) виключно власного виробництва (не придбаних), має право здійснювати оптову торгівлю зазначеними алкогольними напоями без отримання окремої ліцензії на таку оптову торгівлю.
     Відповідно до ст. 15 Закону № 481 роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.
     До роздрібної торгівлі відноситься діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування (ст. 1 Закону № 481).
     Для здійснення торгівлі алкогольними напоями (крім столових вин) та/або тютюновими виробами у роздріб через власний магазин необхідно отримати ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку із набранням чинності Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді