Запит надіслано
ПитанняЧи є базою нарахування єдиного внеску суми допомоги по тимчасовій непрацездатності (лікарняні) та по вагітності та пологах, отримані ФОП, в тому числі ФОП - платниками ЄП, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність?
ВідповідьКоротка:
           Ні.
    Повна:
            Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) визначені принципи збору та ведення обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), платників єдиного внеску, порядок нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, розмір єдиного внеску.
           ФОП, в тому числі ті ФОП - платники ЄП (крім електронних резидентів (е-резидентів), та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, визначені платниками єдиного внеску згідно з пп. 4 та 5 частини першої ст. 4 Закону № 2464.
           Відповідно до п. 3 частини першої ст. 7 Закону № 2464 базою нарахування єдиного внеску для ФОП - платників ЄП (крім електронних резидентів (е-резидентів) є суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
           Пунктом 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464 встановлено, що для ФОП (крім ФОП - платників ЄП)  (крім електронних резидентів (е-резидентів) та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, базою нарахування єдиного внеску є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць, за який отримано дохід (прибуток).
           У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
           Згідно із змінами, внесеними Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон № 909), зокрема до Закону № 2464, з 01.01.2016:
           встановлено єдиний розмір єдиного внеску на рівні 22 відс. до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування єдиного внеску для всіх категорій платників єдиного внеску (крім пільгових категорій);
           ФОП, в тому числі ФОП - платники ЄП (крім електронних резидентів (е-резидентів), та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, виключені із переліку платників, що мають право на добровільну сплату єдиного внеску.
           Правове регулювання надання допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та вагітністю та пологами здійснюється відповідно до норм Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XІV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями.
           Оскільки ФОП - платники ЄП (крім електронних резидентів (е-резидентів) визначають для себе базу нарахування єдиного внеску самостійно, для ФОП на загальній системі оподаткування (крім електронних резидентів (е-резидентів) та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, базою нарахування єдиного внеску є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а зазначені виплати не є доходом (прибутком), отриманим від такої діяльності, то обов’язок нараховувати і сплачувати єдиний внесок з сум допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та по вагітності та пологах для таких осіб чинним законодавством не передбачений.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді