Запит надіслано
ПитанняЧи потрібно орендарю приміщення, інформація про яке вже подавалась до контролюючого органу та яке він продовжує використовувати в господарській діяльності, вносити зміни до повідомлення за ф. № 20-ОПП у разі укладення нового договору оренди у зв’язку із зміною орендодавця?
ВідповідьКоротка:
     Якщо суб’єкт господарювання (орендар) у зв’язку із зміною власника (орендодавця) нерухомого майна (приміщення), яке вже орендується і використовується в господарській діяльності, укладає новий договір, а про таке приміщення орендар вже повідомив контролюючий орган як про об’єкт оподаткування, то повторно повідомляти про цей об’єкт (подавати повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП (далі – повідомлення № 20-ОПП) не потрібно. Якщо згідно з новим договором стосовно цього об’єкта оподаткування відбулись зміни, то повідомлення № 20-ОПП подається до контролюючого органу.
Повна:
     Пунктом 63.3 статті 63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями встановлено, що з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі – об’єкти оподаткування) (неосновне місце обліку).
     Об’єктами оподаткування є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.
     Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з Порядком обліку платників податків, що затверджений наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.12.2011 за № 1562/20300 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів» (далі – Порядок № 1588).
     Платник податків згідно з пунктами 8.1 та 8.4 розд. VIII Порядку № 1588 зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – повідомлення № 20-ОПП) протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття.
     У повідомленні № 20-ОПП надається інформація про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.
     Згідно з п. 8.5 розд. VIII Порядку № 1588 у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування щодо якого відбулися зміни, в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об’єкта оподаткування.
     Повідомлення № 20-ОПП заповнюється із дотриманням Пам’ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (додаток до повідомлення № 20-ОПП) (далі – Пам’ятка).
     Відповідний стан об’єкта оподаткування (експлуатується, орендується, здається в оренду тощо), вид права на об’єкт (право володіння, користування, оренди, найму тощо) проставляються із дотриманням пунктів 6 та 7 Пам’ятки.
     У графі 10 «Вид права на об’єкт» повідомлення № 20-ОПП зазначається той вид права на об’єкт, що визначений правовстановлювальним документом, у графі 9 «Стан об’єкта оподаткування» зазначається фактичний стан об’єкта оподаткування на момент заповнення повідомлення № 20-ОПП.
     У разі якщо суб’єкти господарювання (орендар та орендодавець) вперше укладають договір оренди, за яким здається в оренду/орендується об’єкт нерухомого майна (приміщення) або його частина, повідомлення № 20-ОПП стосовно одного і того самого об’єкта оподаткування подається обома сторонами договірних відносин – орендарем та орендодавцем.
     Підставою для подання повідомлення № 20-ОПП про об’єкти оподаткування є виникнення права володіння, користування, розпорядження таким об’єктом згідно з відповідними правовстановлювальними документами.
     Якщо суб’єкт господарювання (орендар) у зв’язку із зміною власника (орендодавця) нерухомого майна (приміщення), яке вже орендується і використовується в господарській діяльності, укладає новий договір, а про таке приміщення орендар вже повідомив контролюючий орган як про об’єкт оподаткування, то повторно повідомляти про цей об’єкт (подавати повідомлення № 20-ОПП) не потрібно. Якщо згідно з новим договором стосовно цього об’єкта оподаткування відбулись зміни, визначені п. 8.5 розд. VIII Порядку № 1588, то повідомлення № 20-ОПП подається до контролюючого органу в порядку, встановленому п. 8.5 розд. VIII Порядку № 1588.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді