Запит надіслано
ПитанняЧи включаються до доходу ЮО – платника ЄП сума компенсації витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, судового збору та державного мита, сплаченого таким платником?
ВідповідьКоротка:
     Якщо юридична особа – платник єдиного податку отримує суму коштів як компенсацію (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди, то така сума включається до складу доходу для цілей оподаткування єдиним податком, проте не включається при визначенні обсягу доходу для надання права зареєструватися платником єдиного податку та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування.
Повна:
     Відповідно до п.п. 2 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ.
     Визначення доходу здійснюється для цілей оподаткування єдиним податком та для надання права суб’єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку та/або перебувати на спрощеній системи оподаткування (п. 292.14 ст.292 ПКУ).
     Статтею 292 ПКУ визначено перелік доходів та їх склад для юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи.
     Дохід визначається на підстав даних спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат, з урахуванням положень пп. 44.2, 44.3 ст. 44 ПКУ (п. 292.13 ст. 292, п. 296.1 ст. 296 ПКУ).
     Дохід обліковується згідно з національним положенням (стандартами) бухгалтерського обліку та/або іншими нормативно-правовими актами Міністерства фінансів України з питань бухгалтерського обліку.
     Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ст. 292 ПКУ).
     Разом з цим п. 292.15 ст. 292 ПКУ встановлено, що дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди не враховується лише при визначенні обсягу доходу, що дає право суб’єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку (тобто до складу доходу, який зазначається в Розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування) за та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування в наступному податковому (звітному) періоді.
     Враховуючи зазначене, якщо юридична особа – платник єдиного податку отримує суму коштів як компенсацію (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди, то така сума, визначена згідно з бухгалтерським обліком як дохід, має включатися до об’єкта оподаткування єдиним податком у податковому (звітному) періоді, у якому така сума отримана.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді