Запит надіслано
ПитанняЯкий статус суб’єкта господарювання (платник чи неплатник) на якого постачальником складається розрахунок коригування у разі повернення покупцем, реєстрація платником ПДВ якого відновлена, товарів/необоротних активи, які були придбані ним у періоді використання спрощеної системи з особливостями оподаткування?
ВідповідьКоротка:
              Неплатник ПДВ.
              Повна:
               Розрахунок коригування на зменшення податкових зобов’язань складається на неплатника ПДВ, але при цьому не вимагається дотримання умови, визначеної п. 192.2 ст. 192 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI, щодо обов’язкового повернення покупцю коштів за товар. Однак, таке виключення застосовується лише для операцій з повернення таким платником товарів/необоротних активів, які здійснені до 31 жовтня 2023 року.
               Відповідні роз’яснення наведені в Інформаційному листі № 4/2023 «Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу», розміщеному на вебпорталі ДПС у рубриці «Інформаційні матеріали» та у рубриці «Інформаційні листи» розділу «ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді