Запит надіслано
ПитанняДіяло до 25.04.2024 Чи застосовується до ФО – резидента відповідальність за несвоєчасне подання повідомлення про набуття або припинення участі у контрольованих іноземних компаніях (КІК)?
ВідповідьДіяла до 25.04.2024
    Коротка:
                   Не застосовується.
Повна:
                   Випадки подання Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи (далі – Повідомлення), а також строк його подання визначені п.п. 39 прим. 2.5.5 п. 39 прим. 2.5 ст. 39 прим. 2 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
                   Так, фізична особа – резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган про:
                   - кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої юридичної особи контролюючою особою відповідно до вимог ст. 39 прим. 2 ПКУ;
                   - заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;
                   - кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрати визнання такої юридичної особи контролюючою особою відповідно до вимог ст. 39 прим. 2 ПКУ;
                   - ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.
                   Повідомлення надсилається до контролюючого органу протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю).
                   За несвоєчасне подання Повідомлення штрафні санкції та/або пеня не застосовуються.
              Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з розміщенням в Базі знань уточненої редакції відповіді на запитання»

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді