Запит надіслано
ПитанняЧи заповнюється ФО – контролюючою особою графи 25.1 - 25.3 та 26 звіту про контрольовані іноземні компанії (КІК), якщо загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду?
ВідповідьКоротка:
                                                           У графах 25.1 – 25.3 та 26 Звіту про контрольовані іноземні компанії проставляється нуль у разі, якщо скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню до загального оподаткованого доходу відповідно до вимог п.п. 39 прим. 2.4.2.1 п. 39 прим. 2.4.2 п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 ПКУ.
Повна:
                                                           Пунктом 39 прим. 2.5 ст. 39 прим 2 ПКУ встановлені вимоги щодо складання та подання Звіту про контрольовані іноземні компанії. Зокрема, п.п. 39 прим. 2.5.2 п. 39 прим. 2.5 ст. 39 прим. 2 ПКУ передбачено, що контролюючі особи зобов’язані подавати Звіт про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».
                                                           До Звіту про контрольовані іноземні компанії в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік.
                                                           Умови звільнення від оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії регламентовано п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 ПКУ.
                                                           Незалежно від виконання умов, передбачених п.п. 39 прим. 2.4.1 п. 39 прим. 2.4 п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 ПКУ, скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, зокрема, якщо загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду (п.п. 39 прим. 2.4.2.1 п. 39 прим. 2.4.2 п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 ПКУ).
                                                           Згідно з п.п. 39 прим. 2.4.3 п. 39 прим. 2.4 ст. 39 прим. 2 ПКУ у разі якщо прибуток контрольованої іноземної компанії звільняється від оподаткування відповідно до положень цього пункту, контролююча особа звільняється від обов’язку розраховувати скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії відповідно до положень п.п. 39 прим.2.3.2 п. 39 прим. 2.3 ст. 39 прим. 2 ПКУ.
                                                           Наказом Міністерства фінансів України від 25.08.2022 № 254 затверджено форму Звіту про контрольовані іноземні компанії, скорочену форму Звіту про контрольовані іноземні компанії та Порядку заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу.
                                                           У Звіті про контрольовані іноземні компанії і в Порядку заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії чітко прописані назви граф та порядок їх заповнення. Отже, графи Звіту про контрольовані іноземні компанії, в яких є показники для декларування підлягають заповненню. Графи 1-2, 4-9, 11-17, 21-26 та 35 – є обов’язковими для заповнення.
                                                           Графи 25.1-25.3, 26 Звіту про контрольовані іноземні компанії містять числове поле та заповнюються в гривнях без копійок.
                                                           Графи 25.1-25.3 можуть бути як додатними так і від’ємними або дорівнювати нулю. Графа 26 може бути додатною або дорівнювати нулю.
                                                           Умови, на підставі яких/якої оподаткований прибуток контрольованої іноземної компанії звільняється від оподаткування, платник податку - контролююча особа відображає у графі 28 Звіту про контрольовані іноземні компанії.
                                                           Таким чином, у разі, якщо скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню до загального оподаткованого доходу, у такому випадку у графах 25.1 – 25.3 та 26 Звіту про контрольовані іноземні компанії проставляється нуль.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді