Запит надіслано
ПитанняЯкий тип зазначається ФОП у податковій декларації платника ЄП третьої групи на період дії воєнного стану в Україні та додатку 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску», якщо у складі поданої декларації за звітний період – грудень така особа повинна була подати додаток 2, однак не подала його?
ВідповідьКоротка:
                   Фізична особа – підприємець, яка повинна була подати у складі податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного стану в Україні (далі – Декларація) за звітний період – грудень додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 2), однак не подала його, має подати за такий звітний період з типом «Уточнююча» Декларацію та Додаток 2, та заповнити повторно всі показники в Декларації, яка уточняється, з проставленням позначки щодо подання у її складі Додатка 2.
                   При цьому показник рядка 02 або 04 Декларації переноситься у рядки 05 та 06 Декларації.
Повна:
                   Відповідно до абзацу першого п. 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Абзац перший п. 49.2 ст. 49 ПКУ застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.
                   У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (абзац перший п. 50.1 ст. 50 ПКУ).
                   Форма податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні затверджена наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2022 № 124 (далі – Декларація).
                   У складі Декларації формується додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 2).
                   Згідно з приміткою 4 до Декларації Додаток 2 подається та заповнюється фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи з ставкою 2 відс. доходу, з урахуванням особливостей встановлених п.п. 9.7 п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.
                   Тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше ніж до 01 серпня 2023 року, положення розд. XIV ПКУ застосовуються з урахуванням особливостей, визначених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.
                   Так, згідно з абзацами першим та другим п.п. 9.7 п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду, крім випадків, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.
                   Платники єдиного податку третьої групи – фізичні особи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, – у разі визначення єдиного соціального внеску подають звітність за звітний період – грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та зазначають відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.
                   Таким чином, фізична особа – підприємець, яка повинна була подати у складі Декларації за звітний період – грудень Додаток 2, однак не подала його, має подати за такий звітний період з типом «Уточнююча» Декларацію та Додаток 2, та заповнити повторно всі показники в Декларації, яка уточняється, з проставленням позначки щодо подання у її складі Додатка 2.
                   При цьому показник рядка 02 або 04 Декларації переноситься у рядки 05 та 06 Декларації.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді