Запит надіслано
ПитанняЧи передбачена відповідальність СГ за невидачу та/або не забезпечення видачі споживачу розмінної монети?
ВідповідьКоротка:
         З порушеного питання пропонуємо звернутися до Національного банку України, як до розробника Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.
Повна:
         Відповідно до п. 22 розд. ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 із змінами та доповненнями (далі – Положення № 148), суб’єкти господарювання повинні забезпечувати наявність у касі банкнот, обігової та/або розмінної монети для видачі здачі (за винятком тих номіналів монет (банкнот), карбування та випуск в обіг/додатковий випуск в обіг яких припинено Національним банком України) з урахуванням бонусних програм лояльності та/або наявності пристроїв для приймання монет.
         Підпунктом 4 п. 58 розд. VI Положення № 148 визначено, що контролюючий орган під час проведення перевірки перевіряє обов’язковість забезпечення постійної наявності в касах підприємств у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, що перевіряються, монет для видачі здачі.
         При цьому, на даний час у органів Державної податкової служби України відсутні законодавчі підстави для застосування фінансових санкцій до суб’єктів господарювання за невидачу та/або не забезпечення видачі споживачу розмінної монети, оскільки, у зв’язку з набранням чинності Указом Президента України від 20 червня 2019 року № 418/2019 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України», втратив чинність Указ Президента України від 12 червня 1995 року № 436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки», яким були передбачені фінансові санкції за порушення норм з регулювання обігу готівки.
         Водночас, пропонуємо суб’єктам господарювання звернутися до Національного банку України, як до розробника Положення № 148, для отримання більш детального роз’яснення з порушеного питання.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді