Запит надіслано
ПитанняДіяло до 09.05.2024 Яка відповідальність передбачена у разі порушення строку сплати пені, нарахованої контролюючим органом за порушення резидентами строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів?
ВідповідьДіяла до 09.05.2024 Коротка:
                        За порушення строку сплати пені, нарахованої контролюючим органом за порушення резидентами строку розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, такі резиденти притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у розмірах, встановлених п. 124.1 ст. 124 Податкового кодексу України.
                        Водночас Кодексом України про адміністративні правопорушення відповідальності за порушення такого строку не передбачено.
Повна:
                        Згідно з частиною п’ятою статті 13 Закону України від 21 червня 2018 року № 2473-VIII «Про валюту і валютні операції» (далі – Закон № 2473) порушення резидентами строку розрахунків, встановленого згідно з статтею 13 цього Закону, тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3 відсотків суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару) у національній валюті (у разі здійснення розрахунків за зовнішньоекономічним договором (контрактом) у національній валюті) або в іноземній валюті, перерахованій у національну валюту за курсом Національного банку України (далі – НБУ), встановленим на день виникнення заборгованості.
                        Відповідно до підпункту 54.3.3 пункту 54.3 статті 54 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами (далі – ПКУ) особою, відповідальною за нарахування сум податкових зобов’язань з окремого податку або збору, та/або іншого зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи, застосування штрафних (фінансових) санкцій та нарахування пені, у тому числі за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності, є контролюючий орган.
                        При цьому грошове зобов’язань платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету або на єдиний рахунок як податкове зобов’язання та/або інше зобов’язання, контроль за сплатою якого покладено на контролюючі органи, та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв’язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності (пп. 14.1.39 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).
                        Також частиною восьмою статті 13 Закону № 2473 визначено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, за результатами перевірки стягує у встановленому законом порядку з резидентів пеню, передбачену частиною п’ятою статті 13 цього Закону № 2473.
                        При цьому, відповідно до пункту 2 розділу ІІ Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.12.2015 № 1204 визначено, що у разі застосування пені, зокрема, за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності складається податкове повідомлення-рішення за формою «С».
                        Згідно з п. 124.1 ст. 124 ПКУ у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання (крім грошового зобов’язання у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, застосованих до нього на підставі ПКУ чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, а також пені, застосованої до нього на підставі ПКУ чи іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи) протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:
                        при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 5 відс. погашеної суми податкового боргу;
                        при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 відс. погашеної суми податкового боргу.
                        Таким чином, у разі порушення строку сплати пені, нарахованої контролюючим органом за порушення резидентами строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, такі резиденти притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у розмірах, встановлених п. 124.1 ст. 124 ПКУ.
                        Водночас Кодексом України про адміністративні правопорушення відповідальності за порушення такого строку не передбачено.
         Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку розміщенням оновленої редакції відповіді».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді